Близо до Банско

Хотел Икономов - семеен хотел до лифта Банско

Безименния град

е археологическа находка и забележителност около Банско на 4 километра от града. Тя е сред най-интересните не само в България, но и в международен мащаб. Множеството находки в района дават основание да се смята, че там, преди повече от 3500 години – между 2000 г. пр. Хр. и XVII век – е имало голямо и многолюдно селище.

Връх Вихрен

е известен с алпийския си  характер и скалния масив,  стръмният купол привлича туристите  и с внушителната си височина. Висок  е 2914 м, което го прави най-високия връх в Пирин и го нарежда на второ място  в България по-височина след Мусала. Връх Вихрен е третият по височина на Балканския полуостров. Ако сте решили да си подарите гледка от връх Вихрен, най-удачното време да го направите е Юли-Септември.

Паркът за танцуващи мeчки Белица

е в Южна Рила, в местността Андрианов чарк на 12 км от Банско. Парк за на танцуващи мечки в Белица е новият дом на мечките в България. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите “Четири лапи” и “Бриджит Бардо”. Условията в парка са пригодени, така че максимално да наподобяват естествения хабитат на мечките.